בעבר, כל חללי צה"ל נקברו בבתי הקברות הצבאיים בלבד. על כל קבר הוקמה מצבה צבאית אחידה, וגם נוסח הכיתוב על המצבות היה סטנדרטי – על-מנת לשמור על שוויוניות בין כל החללים וכן כדי לשמר את המראה האחיד של בית העלמין. בשנים האחרונות, בעקבות לחץ ציבורי ודרישות בלתי מתפשרות מצד משפחות חיילים שנהרגו במילוי תפקידם, שונו הכללים לגבי מצבות צבאיות. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט שיעזור לכם להבין מהן האפשרויות העומדות בפניכם. בנוסף, תוכלו לפנות אל צוות מצבות גן עדן עם כל שאלה ולקבל מענה סבלני ומפורט.
הכללים האחידים לגבי מצבות צבאיות בבתי העלמין הצבאיים
כמו מרבית הדברים בצה"ל, גם מצבה בצבא חייבת לעמוד בתקנים מחמירים, ולא ניתן לסטות מהם כלל. כך למשל גובה המצבה הוא בדיוק 75 ס"מ, ובנוסף נחקק על כל מצבה צבאית סמל צה"ל.
כאמור, גם לגבי הכיתוב על המצבה ישנם כללים קבועים שחלים על כל חללי צה"ל. הפרטים שיצוינו על האבן הם שמו של החייל, שמות ההורים שלו, המקום שבו נולד, מועד המוות, נסיבות המוות (בהתאם לניסוח שקובע הצבא), הגיל של החייל בעת שמת, דרגתו, מספרו האישי והאותיות ת.נ.צ.ב.ה.
השאירו פרטים לייעוץ מקצועי חינם והצעת מחיר
הוספת נוסח אישי על מצבה צבאית
בשנת 1992 יצאה משפחתו של ערן ויכסלבאום ז"ל, לוחם סיירת מטכ"ל שנהרג תוך כדי תרגיל, למאבק בצה"ל. הסיבה: המשפחה דרשה להוסיף על המצבה שורה נוספת שמציינת את שמות אחיו ואחיותיו של ערן, והצבא התנגד. הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון, שתחילה דחה את הבקשה אולם דעת המיעוט של אהרון ברק הובילה לערעור, שהתקבל. משרד הביטחון נדרש למצוא איזון טוב יותר בין הרצון לאחידות לבין צרכי המשפחות, וההחלטה שהתקבלה הייתה לאפשר הוספת 2 שורות אישיות. השורות הקצרות (עד 60 תווים) נכתבות בנפרד מאותו נוסח מצבה צבאית סטנדרטי, על לוח שיש נפרד.
חשוב לציין כי התוספת האישית חייבת להיות מוסכמת על כל בני המשפחה, וכמו כן לקבל את אישור היחידה להנצחת החייל.
קבורה בבית עלמין אזרחי
הקבורה בבית העלמין הצבאי מוצאת לפועל ע"י היחידה להנצחת החייל, כשהמשפחה לא צריכה לטרוח על כך כלל. אנשי היחידה הם אלה שמוודאים כי תוקם מצבה צבאית תוך 30 יום, ודואגים גם לסידורי הלוויה עצמה.
החל משנת 2017 ישנה אופציה נוספת: קבורה בבית עלמין אזרחי. באופן טבעי במקום שכזה אין מצבות צבאיות, אלא מצבות שנבחרות ע"י המשפחה. האפשרות לוותר על מצבה בצבא לטובת חופש בחירה מוחלט נוצרה בעקבות עתירה שהגישה עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), ולנוכח השינויים התרבותיים והחברתיים שעוברים על ישראל במאה ה-21.
כשהמשפחה של החלל מעדיפה לקבור אותו בבית עלמין אזרחי, היא זו שמחפשת קבלן מצבות ובוחרת מבין סוגי מצבות שונים – אבל צה"ל עדיין מממן את ההקמה, או לפחות חלק ממנה, לאחר שהמשפחה מגישה ליחידה להנצחת החייל חשבונית.
ניתן לבחור בין מצבות אבן בדגמים שונים, מצבות גרניט בצבע אדום, שחור או אפור, מצבות שיש, וגם לשלב בהן חומרים נוספים כמו ברזל, זכוכית ועץ. במקרים אלה בדרך כלל השאיפה היא להנציח את החייל באופן שישקף את הווייתו ואת חייו הקצרים. למצבות גן עדן ניסיון של יותר מ-20 שנים בתחום, שמתורגם לידע רחב היקף וליכולת לסייע לכם ליצור מצבה מותאמת באופן מדויק ליקירכם.
תשובות לשאלות נפוצות בנושא מצבות צבאיות:
לא. בבתי העלמין הצבאיים כל המצבות אחידות ומוקמות ע"י היחידה להנצחת החייל.
באופן עקרוני ישנו נוסח מצבה צבאית סטנדרטי. המשפחה רשאית להוסיף עד 60 תווים, בשתי שורות שייכתבו בנפרד.
כן. הצבא גם מסייע בהיבטים הלוגיסטיים של הלוויה והשבעה.